УГРА - Агенција за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик

Производња шампињона

Квалитет шампињона, најраспрострањеније врсте гљива, су њихова изузетно лака сварљивост, богатство протеинима и љековита својства. Садрже велики број минерала, витамина и смањују ниво масноћа и холестерола у крви. Садрже селен који је незамјенљив у превентивној борби против канцерозних обољења, а у мембрани садрже хитин, који активно сузбија холестерол. Шампињони садрже много витамина Б комплекса (Б1, Б2, Б5 и Б12), витамин Ц, а као додатак јелима квалитетно и успјешно замјењују многе неопходне врсте поврћа, јер је њихова хранљива вриједност велика.

Од давнина су људи у исхрани користили гљиве, а стари народи као што су Римљани, Грци, Кинези и други су знали за њихов квалитет и љековита својства, тако да је иза њих остало много писаних трагова о гљивама. У то вријеме гљиве су се сакупљале у природи тако да су биле приступачне претежно богатима па су их називали „храном за богове“ или „храном за цареве“. И онда, као и данас је била потребна велика стручност за бербу у природи, јер је велики број гљива у природи отрован.

Традиција у коришћењу шампињона у исхрани је велика и на овим просторима и лош производ нема никаквих изгледа на тржишту. Квалитет је јасно дефинисан и код купаца и код трговаца, то јест љускаве гљиве неправилног облика се јасно препознају и нико их не купује. Здрави, правилно обликовани, квалитетни шампињони изгледају прелијепо, па их трговци радо стављају у излоге. Без обзира на сав напредак модерних технологија и дизајна, шампињоне нико не прекрива амбалажом то јест њихов природни изглед је и даље недостижан по љепоти.

Шампињон садржи 88-99% воде, вриједне протеине, угљене хидрате, органске киселине, минералне материје и витамине: ПП, Е, Д, витамини Б групе, гвожђе, фосфор, калијум и цинк, погодан за имуни систем организма. По садржају фосфора шампињони могу да се пореде са рибљим производима. Калоричност печурке износи 27,4 кал на 100 грама, што значи да се могу користити у разноразним дијетама, а да себе не лишавате неопходних бјеланчевина, микроелемената и витамина. Низак ниво натријума обезбјеђује њихову примјену у дијетама без соли. Садржај витамина из групе Б је већи у односу на свјеже поврће, нарочито витамин Б2 који је добар против мигрене и главобоља. А пантотенска киселина у шампињонима помаже да се отклони умор. Све ово говори о томе да су ове гљиве не само укусне, већ и веома корисне.

Реализацијом овога пројекта постигли би се бољи услови производње чиме би се добило на квалитету производа и омогућио би се континуитет у производњи, а самим тим и у снабдијевању тржишта.

 

ПРЕУЗМИ ПРОЈЕКАТ